Så Många Avsnitt Har Dragon Ball

Så Många Avsnitt Har Dragon Ball

När det kommer till manga och anime är det få franchiser som är lika välkända som Akira Toriyamas Dragon Ball. Sedan starten som manga i början av 80-talet har serien skapat hela 6 animeserier, för att inte tala om mer än 20 filmer och en rad framgångsrika tv-spel. 

Men hur många avsnitt av Dragon Ball finns det? Låt oss ta reda på det.

1. Så Många Avsnitt Har Dragon Ball

 • Antal avsnitt: 153.
 • Ursprungliga sändningsdatum: 26 februari 1986-19 april 1989.
 • Antal sagor: 3 (Son Goku Saga, Red Ribbon Army Saga & Piccolo Saga.
 • Antal arcs: 9.
 • Huvudantagonister: King Piccolo, Piccolo Junior, Mercenary Tao.

Ungefär som en del av humorn börjar animationen i den ursprungliga versionen av Dragon Ball att visa sin ålder, även om detta kanske är förklarligt med tanke på att den är mer än tre decennier gammal. Berättelserna som utforskas under seriens 153 avsnitt förblir dock riktigt underhållande, liksom karaktärerna som är med i den.

Dragon Ball Avsnitt

I kombination med hans barnsliga oskuld, gör Gokus enorma kraft honom till en otroligt spännande huvudkaraktär, medan karaktärer såsom Master Roshi och Krillin förser tittarna med både humor och visdom. Dragon Ball är också lite mer jordnära än sina många uppföljare, med mer betoning på kampsport än på ki-blasts och energibollar.

Dragon Ball introducerar också många av nyckelkaraktärerna som finns med i dem senare serierna och borde därför vara intressanta för dem som bara sett Dragon Ball Z. Speciellt Bulma, Tien och Krilin spelar alla mycket större roller här än av de gör i senare upplagor. Så om du är ett fan av dessa karaktärer skulle du göra dig själv en tjänst genom att kolla in denna serie. Detsamma gäller även dem som är nya till franchisen, eftersom det är här Akira Toriyamas episka historia börjar.

2. Så Många Avsnitt Har Dragon Ball Z

 • Antal avsnitt: 291.
 • Ursprungliga sändningsdatum: 26 april 1989-31 januari 1996.
 • Antal sagor: 4 (Frieza Saga, Saiyan Saga, Cell Saga och Majin Buu Saga).
 • Antal arcs: 19.
 • Huvudantagonister: Cell, Majin Buu & Frieza.

För de flesta västerlänningar som växte upp under 90-talet kommer Dragon Ball Z sannolikt att ha fungerat som deras riktiga introduktion till anime, och vilken introduktion det var. Även om Saiyan Saga börjar ganska långsamt, börjar saker och ting verkligen att hända när Z Fighters anländer till Namek, och bortsett från den udda utfyllnadssagan här och där, saktar tempot inte ner förrän i slutet av serien.

DBZ Antal Avsnitt

Här introduceras vi till ikoniska Dragon Ball skurkar såsom Frieza, Cell och Vegeta, som alla gör sina debuter i DBZ avsnitt 291. De flesta anser att serien är själva höjdpunkten i Dragon Ball-serien. I efterhand hade de några problem när det gäller tempot, även om vissa kommer att hävda att detta bara bidrog till att höja spänningen. 

Den inverkan som Dragon Ball Z hade på världen är verkligen fenomenal, med många människor som kan känna igen karaktärer såsom Goku och Vegeta trots att de inte är fans av serien. Serien skapade också ett antal fantastiska tv-spels-versioner, med titlar som Super Butoden och Ultimate Battle 22, som hjälpte till att etablera trenden att anpassa anime till fightingspel. Naturligtvis har det funnits några DBZ RPGer genom åren, men dessa är i mindre utsträckning.

3. Så Många Avsnitt Har Dragon Ball Z Kai

 • Antal avsnitt: 167.
 • Ursprungliga sändningsdatum: 5 april 2009-27 mars 2011 och 6 april 2014-8 juni 2015.
 • Antal sagor: 7 (Saiyan Saga, Frieza Saga, Cell Saga, Androids Saga, Majin Buu Saga, Evil Buu Saga och World Tournament Saga).
 • Huvudantagonister: Cell, Frieza och Majin Buu.

Trots att Dragon Ball-mangan hade ett rejält försprång över animen, tog det inte lång tid för den senare att komma ikapp. Som ett resultat tvingades tittarna att att sitta igenom flera filler-arcs för att förhindra att programmet körde om källmaterialet. Detta kan ses ganska mycket i DBZ, och är en av huvudorsakerna till att Toei Animation valde att släppa en förbättrad HD-remaster av serien 2009.

Dragon Ball Kai

Sagorna Saiyan, Frieza, Androids och Cell sändes alla under loppet av två år, med World Tournament, Majin Buu och Evil Buu-sagorna som anlände fyra år senare. Även om en del fann njutning i originalseriens utfyllnadsinnehåll, anser många att Dragon Ball Z Kai är den bästa av de två serierna och det definitiva sättet att njuta av kärninnehållet som utforskas genom Z.

Trots att serien fungerar som en förkortad återberättelse av DBZ, har Dragon Ball Z Kai faktiskt ytterligare tre kapitel. Detta beror på att serien inte är uppdelad i arcs som de som kom före den, med var och en av de sju sagorna som effektivt fungerar som en stor kontinuerlig arc. Det totala antalet episoder är dock mycket mindre, med endast små mängder fillers som hjälper till vissa episoder att passera 20-minuters strecket.

4. Så Många Avsnitt Har Dragon Ball GT

 • Antal avsnitt: 64.
 • Ursprungliga sändningsdatum: 7 februari 1996-19 november 1997.
 • Antal sagor: 4 (Black Star Dragon Ball Saga, Baby Saga, Super 17 Saga och Shadow Dragon Saga). 
 • Huvudantagonister: Baby, Omega Shenron och Super 17.

Dragon Balls skapare, Akira Toriyama, hade en gång planerat att Gohan skulle ta över efter sin far som franchisens huvudperson. Trots den unge Saiyans hjältemod under cellspelen så fastnade varken tittare eller läsare för honom på samma sätt som de gjorde för Son-Goku. Som ett resultat valde Dragon Ball GT (som Toriyama själv hade väldigt lite inblandning i) istället för att använda en ung Goku som sin huvudperson precis som i originalserien.        

Om omständigheterna som ledde till att Goku återigen blev ett barn inte var konstiga nog, är det förbryllande att han då och då återgår till sin vuxna form. Några av handlingarna i GT var faktiskt inte halvdåliga och en eller två av slagsmålen var lika episka som de allra bästa från DBZ. Men serien är fortfarande ett av Dragon Ball-familjens svarta får, och anses inte som canon på grund av Toriyamas bristande engagemang.

Dragon Ball GT

En av mest anmärkningsvärda sakerna som kom ut av Dragon Ball GT var den otroligt splittrande Super Saiyan 4-förvandlingen. Även om den fortfarande inte anses vara canon, har den apliknande förvandlingen sedan dess fortsatt att dyka upp i många Dragon Ball-spel såväl som en annan Dragon Ball serie, Super Dragon Ball Heroes. Vare sig om du älskar den eller avskyr den, är det svårt att argumentera för att det inte är en originell idé.

5. Så Många Avsnitt Har Dragon Ball Super

 • Antal avsnitt: 131.
 • Ursprungliga sändningsdatum: 5 juli 2015-25 mars 2018.
 • Antal sagor: 6 (God of Destruction Beerus Saga, Golden Frieza Saga, Copy-Vegeta Saga, Universe 6 Saga, "Future" Trunks Saga och Universe Survival Saga)
 • Huvudantagonister: Frieza, Zamasu & Beerus.

Många Dragon Ball-fans blev förvånade över tillkännagivandet av Dragon Ball Super, som släpptes som både manga- och animeserie 2015. Detta gjorde den till den första nya Dragon Ball-berättelsen på nästan 18 år och den första med originalskaparen Akira Toriyamas direkta engagemang sedan införandet av DBZ år 1996.      

Dragon Ball Super

När Goku återigen tog sin vuxna form och när många av seriens favoritkaraktärer återvände, blev serien en stor hit med både återvändande och nya fans av franchisen. Universe Survival Saga som förde serien till slutet kanske inte faller alla i smaken, men Golden Frieza och "Future" Trunks-sagorna påminner otroligt mycket om den klassiska Dragon Ball-serien.

Även om Dragon Ball Super-animen tog slut 2018, är mangan med samma namn fortfarande stark än idag. Det har också förekommit rykten om att en ny säsong av Dragon Ball Super är på gång, och vissa tror till och med att den kan komma under 2022. Man misstänker dock att serien inte kommer att släppas förrän efter den kommande filmen: Dragon Ball Super: Super Hero.

6. Så Många Avsnitt Har Super Dragon Ball Heroes

 • Antal avsnitt: 41.
 • Ursprungliga sändningsdatum: 1 juli 2018-nu.
 • Antal sagor: 4 (Universe Mission, Dark Demon Realm Mission, Big Bang Mission och Ultra God Mission).
 • Huvudantagonister: Cumber, Fu och Hearts.

Precis som Dragon Ball GT, anses inte Super Dragon Ball Heroes vara canon. Detta bådar kanske gott, eftersom det i själva verket är en miniserie designad för att marknadsföra ett tv-spel, som i sig är byggt kring att sälja utbyteskort till japanska skolbarn. Den är också ganska otillgänglig, med tittare i väst som vanligtvis måste förlita sig på inofficiella översättningar eller fandub på grund av avsaknaden av en officiell nordamerikansk release.

Så Många Avsnitt Har DBZ

Trots alla dessa brister finns det några ganska coola strider i Super Dragon Ball Heroes, för att inte tala om en handfull riktigt intressanta karaktärer. Speciellt Cumber skulle inte kännas felplacerad alls i någon av de tidigare Dragon Ball-serierna, medan andra karaktärer som Hearts och Fu också har sina ögonblick. För de som är villiga att stå ut med programmets sporadiska release-schema, finns det mycket värre sätt att spendera sin tid på.

Skulle ryktena om en ny Dragon Ball Super-release visa sig vara sanna, kommer det att bli intressant att se exakt vad som händer med Super Dragon Ball Heroes. Att ha två olika Dragon Ball-serier som sänds samtidigt kan orsaka mycket förvirring bland tittarna. Det är även fullt möjligt Super Dragon Ball Heroes kommer att avvecklas snart, så fans av Dragon Ball franchisen bör göra det bästa av situationen medans de väl kan.

Lämna en kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras.

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.